Porady na listopad
Jeżeli odpowiednio wcześniej rozpoczęliśmy nasze przygotowania do zimy, to listopad będzie dla nas dużo spokojniejszy. Dokonujemy już ostatnich wysiewów i wszelkich działań porządkujących.
Jeszcze przed przyjściem mrozów wysiewamy marchew, pietruszkę, kończymy wysiew cebuli dymki i czosnku. Wszystkie drzewka i krzewy, w szczególności te najmłodsze, dobrze zabezpieczamy przed mrozem i szkodnikami. Sypiemy kopczyki, a w miarę spadku temperatury, poniżej zera, okręcamy pnie papierem falistym lub słomą.
Zabieramy się za zbiór ostatnich warzyw: białej, włoskiej i czerwonej kapusty, cykorii, brukselki. Tę ostatnią możemy też pozostawić w gruncie, podobnie jak pory, skorzonerę i pietruszkę. Konieczne jest także głębokie kopanie, zwłaszcza, gdy ziemia jest bardzo zachwaszczona. Glebę niezachwaszczoną głęboko spulchniamy, ale nie odwracamy. Zostawiamy w tzw. „ostrej skibie" - nie wyrównujemy, nie grabimy, tylko mieszamy z kompostem. Rozsypujemy mączkę bazaltową, dolomitową i kredę.
Nie wolno nam zapomnieć o usunięciu chorych pędów z krzewów róż, a następnie obsypaniu ich ziemią i okryciu słomą lub liśćmi. Wokół powojników okrywamy ziemię na szerokość ok. 1 m, a różaneczniki lekko związujemy i okrywamy gałęziami lub słomą.
Listopad to także czas, kiedy sadzimy żywopłoty z krzewów liściastych - na sadzenie krzewów iglastych i wiecznie zielonych jest już za późno.
autor: Fiskars
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy