Porady na lipiec
Na przełomie czerwca i lipca sadzimy rozsadę kalafiorów, przez cały miesiąc jarmuż i kalarepę. Wysiewamy sałatę masłową i szpinak na zbiór jesienny, a w drugiej połowie miesiąca kapustę pekińską. Zbieramy dojrzewające pomidory, ale na koniec lipca ogławiamy je pozostawiając 1-2 liści nad ostatnim gronem. Opustoszałe zaś po zbiorach grządki zasiewamy łubinem, jeśli nie planujemy sadzenia kultur wtórnych.
Możemy zacząć sadzenie cebulek i bulw kwitnących jesienią krokusów, jak również przebiśniegów, czy śnieżyc. Warto także zadbać o niektóre krzewy ozdobne, głównie o powojnika i glicynię.
W tym miesiącu rozpoczynamy także zbiór młodych cukinii, kabaczków, patisonów i fasolki szparagowej. Zbieramy dojrzewające ogórki, ale czynimy to bardzo ostrożnie, aby nie przewracać pędów. Przy podlewaniu ogórków musimy także pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad: nie wolno tego czynić w upalne dni zimną wodą, lecz w chłodniejszej porze dnia zagrzaną na słońcu wodą. W przypadku papryki należy pamiętać, aby zrywać częściowo przebarwione strąki, w pełni wyrośnięte. Jeżeli uczynimy to zbyt wcześnie, owoce będą gorzkie i szybko zwiędną. Czosnek natomiast warto zebrać wcześniej, gdy zaczynają mięknąć łodygi i żółknąć liście.
Po zbiorze truskawek kosimy liście dwuletnich i nieco starszych krzaków do wysokości ok. 5 cm, wygrabiamy, odchwaszczamy, usuwamy niepotrzebne rozłogi. Nową plantację truskawek warto zaplanować na ostatnią dekadę lipca i pierwszą połowę sierpnia. Na pustych zagonach siejemy rośliny motylkowe jako poplon w celu jesiennego przekopania.
W lipcu zbieramy także porzeczki, agrest, maliny, wiśnie, czereśnie i morele, a następnie dokonujemy cięcia prześwietlającego tych krzewów. Brzoskwinie tniemy silnie, zaś owocujące pędy malin wycinamy tuż po owocowaniu. Wycinamy „wilki" w koronach jabłoni i grusz. Warto pamiętać, aby usunąć przerośnięte owoce na krzaczkach, które mogą hamować zawiązywanie się nowych owoców.
Pod koniec miesiąca możemy ścinać kwiaty kwitnących roślin, pikować rośliny dwuletnie, usuwać odrosty korzeniowe drzew i wysiewać rośliny na zielony nawóz. Pielęgnujemy także glebę, przygotowując preparaty ze skrzypu polnego (na mszyce i przędziorki) lub z kwitnącego piołunu (na ślimaki, mrówki, krety).
Przez cały lipiec dzielimy i przesadzamy przekwitłe już byliny.
autor: Fiskars
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy