Kompost ogrodowy
Kompost ogrodowy jest najpopularniejszą i najefektywniejszą formą materii organicznej wprowadzanej do gleby. Sporządzany jest z resztek roślinnych, włącznie z chwastami, z odpadów warzyw, skoszonej trawy, pozostałości po strzyżeniu żywopłotu, liści i niezdrewniałych odciętych pędów.
Można dodać trocin, słomy, siana, ściółki po małych zwierzętach domowych i obornika, ale nigdy nie dodaje się na przykład mięsa. Tajemnicą dobrego kompostu ogrodowego jest właściwy stosunek między różnymi składnikami : miękkie części roślinne oraz proporcjonalnie duża ilość rozdrobnionych części zdrewniałych. Wybór między pryzmą a skrzynią kompostową w dużej mierze zależy od ilości dostępnego świeżego materiału.
Jeśli jest go pod dostatkiem, lepsza jest pryzma, ale gdy ilość materiału jest ograniczona, lepiej stosować skrzynię kompostową. Z niewielkich pryzm nigdy nie otrzyma się dobrego kompostu. Skrzynię napełniaj jednorazowo : mieszanina szybko się zagrzewa i uzyskuje się najlepszy kompost.
Płynny nawóz
Warto uprawiać w kącie ogrodu kilka roślin żywokostu, a to w celu przygotowania zasobnego w składniki odżywcze płynnego nawozu. Umieść naręcze świeżych liści żywokostu w beczce lub zbiorniku z deszczówką na około 4 tygodnie, a następnie uzyskany płyn stosuj jako nawóz pod rośliny. Rozłożone liście można dodać do pryzmy kompostowej lub wykorzystać do nawożenia pomidorów.
Rozdrabnianie zdrewniałych i kolczastych resztek
Zdrewniałe lub kolczaste resztki roślin przed kompostowaniem należy rozdrobnić. gdzie jest to dopuszczalne, możesz spalić pędy, a popiół rozsypać na pryzmie.
autor: Beata - Airstar
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy