Jesień w warzywniku przydomowym, jakie prace musimy wykonać?
Jesień to nie tylko zbiór owoców i warzyw. To także przygotowanie ziemi pod uprawy wschodzące na wiosnę. Ogarnij ogród, zanim nadejdą mrozy i zasiej wszystko to, co ma urosnąć, gdy minie zima. Na początku września możemy jeszcze zasiać rzodkiewkę do jesiennego (tegorocznego) zbioru. Pogoda jest jeszcze sprzyjająca, aby posiana o tej porze rzodkiewka mogła nam dać plony jeszcze w tym roku. Nasiona innych warzyw wysiewamy, aby plony wzeszły następnej wiosny.
Jakie warzywa siejemy jesienią?
Do połowy września na przezimowanie i wiosenny zbiór możemy wysiać nasiona buraków liściowych. Starajmy się umieszczać nasionka w rozstawie 40x15 cm. O tej porze wysiewamy również szpinak w rozstawie 10x20 cm oraz roszponkę w rozstawie 3x15 cm. Jeśli chcemy cieszyć się na wiosnę rabarbarem, młodą cebulką, szczypiorem i siedmiolatką ogarnij ogród od połowy września do połowy października.
W tym celu przygotowujemy glebę na posadzenie cebulki dymki. Sadzimy ją nieco gęściej, aniżeli robiliśmy to wiosną. W połowie miesiąca dzielimy kępy szczypiorku, siedmiolatki oraz karpy rabarbaru i sadzimy je w równych odstępach od siebie.
Jakie czynności wykonujemy we wrześniu w warzywniaku?
We wrześniu kończą się zbiory warzyw tzw. ciepłolubnych. Zatem ogarnij ogród i zbierz ostatnie ogórki, paprykę, pomidory, kabaczki, patisony, kawony, melony, oberżynę. Cebulę wyrywamy najpóźniej w połowie września. W innym przypadku może się zacząć proces gnicia. Jeszcze przez cały miesiąc będziemy cieszyć się zbiorami brokułów średniowczesnej kapusty i letnie kalafiory.
Jeżeli mamy brukselkę, ogławiamy ją, usuwając wierzchołkowe pędy, ale przed tym zabiegiem muszą być na całej łodydze zawiązane główki. Fasolę i bób zbieramy na ususzenie. Suche ziarna wykorzystamy na zimowe obiady oraz do zasiania ich wiosną na kolejny zbiór.
Co robić we wrześniu z endywią?
Endywię zaczynamy bielić właśnie we wrześniu. Ogarnij ogród z endywią wybielając ją stopniowo, w zależności od potrzeb, gdyż wybielone liście (dzieje się to około 2-3 tygodnia od zabiegu) należy od razu zjadać. Zielone liście do jedzenia się nie nadają. Wybielone liście nie mogą być przechowywane, gdyż tracą na wartości i smaku.
Do wybielania wybieramy rozety w pełni wyrośnięte. Unosimy je do góry, zbierając w pęczek i w połowie wysokości związujemy sznurkiem. Po zawiązaniu zielone liście zmienią barwę na żółtą i właśnie te żółte liście, czyli wybielone zbieramy do jedzenia. Wiązanie endywii wykonujemy w pogodne dni, by roślina nie była wilgotna. Taki stan mógłby spowodować gnicie liści i żaden by się nie wybielił. Gdy podniesiemy i zwiążemy endywię, podsypujemy ją lekko ziemią.
Kiedy rozpoczynamy zbiory warzyw korzeniowych?
Zbiór warzyw korzeniowych takich jak:
-
marchew
-
pietruszka
-
buraki
-
seler
wykonujemy pod koniec września. Ogarnij ogród z tych warzyw, zanim nadejdą zimne noce, by ich korzenie nie przemarzły. Nie wszystkie będą nadawać się do przechowywania na zimę. Musimy zwrócić uwagę na to, aby były one dobrze wyrośnięte i zdrowe. Rozwidlone lepiej od razu wykorzystać na surówkę lub danie gorące. Wszelkie uszkodzone warzywa korzeniowe również trzeba przeznaczyć na zjedzenie ich w pierwszej kolejności. Liście tych warzyw także musimy przejrzeć. Zdrowe rzucamy na górę z kompostem, natomiast objęte zmianami chorobowymi musimy spalić. To bardzo dobry sposób na walkę z chorobami roślin uprawnych.
Więcej informacji przeczytamy w sieci na portalu ogrodniczym Ogarnij Ogród, gdzie znajdziemy wiele cennych rad na temat jesieni w warzywniku.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy